Vocne sadnice – Kalemljeni dren

Vocne sadnice Drena (Cornus mas) šumski odnosno divlji dren može rasti kao žbun ali i kao drvo. Vocne sadnice kalemljenog drena rastu isključivo kao drvo dok neke sorte mogu da dostignu visinu i do 8m. Raste svuda, najviše na suvim, sunčanim stranama listopadnih šuma. Sadnice počinju sa cvetanjem još u februaru i martu, dok period sazrevanja počinje od jula i traje do oktobra. Plodovi su tamnocrvene bobice, slatko-kiselkastog ukusa.Plodovi drena (drenjine) su bobice koje se mogu konzumirati u svežem stanju i imaju  prijatan kiselkast ukus. Plod drena moze se koristiti na različite načine: sušiti za čajeve. praviti:kompot,slatko,sokovi i dzem. Dren se takodje koristi i u industrijske svrhe u obliku raznih prerađevina koje su jako osvežavajuće , ukusne i zdrave.

Dren pomaže u lečenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, kod zarastanja rana. Svaki njegov deo je lekovit. Nas voćni rasadnik trenutno u ponudi ima sledeće sorte drena:


Vocne sadnice Drena – SorteSadnice drena - Zuti Dren
Sadnice drena – Zuti Dren

Sadnice voca – Žuti dren

Podloga: Divlji dren
Poreklo:
Sazreva: Krajem avgusta
Opis: Sadnica drena – Žuti dren – je srednje bujna sorta sa razgranatim stablom. Plod je žute boje i srednje krupan. Žuti dren cveta krajem juna početkom jula.